Kompot truskawkowo-miętowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny, domowy, orzeźwiający kompot. Idealnie gasi pragnienie. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg świeżych truskawek
    5 gałązek świeżej mięty
    1 szkl. cukru
    3 litry wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Napoje Kompot Dodatki

Kompot truskawkowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki i gałązki mięty umyć, z truskawek usunąć szypułki, włożyć do garnka. Zalać 3 litrami wody, dodać 1 szklanką cukru. Całość doprowadzić pod przykryciem na średnim ogniu do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 15 min. Ostudzić, wyciągnąć gałązki mięty i ew. odcedzić. Ja tego nie robiłam, bo lubię truskawki z kompotu.

Porady

Ilość dodanego cukru można zmieniać w zależności od preferencji smakowych. Nie lubię bardzo słodkiego kompotu dlatego dałam tylko 1 szklankę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować