Z zamiłowania do eksperymentów, dodałem dosyć sporo suszonych papryczek chili.
15 min
Dla 1 osoby
Składniki:
Składniki na jeden litrowy słoik:
- kilka pomidorów o twardej skórce
- pęczek kopru z łodygami
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże suszone papryczki chili
- 4 małe, piekielnie ostre suszone papryczki
- 3 kulki ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 3 liście laurowe
Zalewa:
- 2 łyżki soli niejodowanej
- 1l wody
Kiszone pomidory z piekła rodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W litrze wody rozpuszczamy dwie łyżki soli niejodowanej i doprowadzamy do wrzenia. Na dno słoika wkładamy dwa rozgniecione ząbki czosnku. Układamy pomidory, dodajemy gałązki kopru, pozostałe ząbki czosnku i resztę przypraw. Całość zalewamy wrzącą zalewą, zakręcamy słoik i stawiamy do góry dnem. Po ostudzeniu wieczko słoika powinno być wklęsłe. Tak przygotowane pomidory można jeść już po dwóch tygodniach lub zostawić na chłodne zimowe wieczory.
Porady
Osobom, które nie przepadają za ostrymi daniami polecam dodać mniejszą ilość chili.
Komentarze