Kiszona kapusta

4.5 (161 ocen)

co roku kisimy w domu kapustę, jest smaczniejsza niż kupna w sklepie ;) i bardzo zdrowa, można ją jeść do obiadu, jako przekąskę lub ugotować bigos. Samo zdrowie!!!

Składniki:

  • 10 kg białej kapusty
    marchew 2-3 sztuki
    100 g soli niejodowanej
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kapusta kiszona

Kiszona kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszona kapusta-szykowanie składników 1. Poszatkować kapustę (robotem, nożem lub hebelkiem). Na tarce o dużych oczkach zetrzeć obraną marchew.
  • Kiszona kapusta-zasolenie i puszczanie soku 2. Na przemian solić kapustę i odstawić na 2-3 godziny, aby puściła sok.
  • Kiszona kapusta-ubijanie kapusty w pojemniku 3. Po tym czasie wymieszać kapustę z marchewką i ubijać w kamionce, wiaderku lub innym pojemniku. Na dno ułożyć kilka liści kapusty.
  • Kiszona kapusta-czekanie na ukiszenie 4. Przykryć górę liśćmi kapusty, talerzykiem i obciążyć. Odstawić na min. 2 tygodnie w zacienione, ale ciepłe miejsce.

Porady

kapustę przechowujemy w pojemniku, nadmiar można przełożyć do słoików i zapasteryzować Zimą bardzo smaczna kiszonka i zdrowa, na bigos jak ulał. ZAWSZE NA: 100 Kg KAPUSTY DODAWAĆ 1 Kg SOLI NIEJODOWANEJ

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować