Cukinia zrobiona w ten sposób to świetna baza rozmaitych sałatek czy zup. Smakuje również jedzona samodzielnie - jak ogórki kiszone (np. do obiadu). Niektórzy mogą być zaskoczeni, ale cukinia nada się również jako dodatek na kanapki.
Składniki:
Na 1 słoik o poj. ok. 1 L:
1 większa cukinia (około 500g)
3 ząbki czosnku
1 liść chrzanu
2 baldachy kopru
1 płaska łyżeczka soli
1 szklanka wody
2.Cukinię pokroić na dość grube plastry lub półplastry. Włożyć do słoika. Na wierzch wyłożyć ząbek czosnku, baldach kopru i liść chrzanu.
3.Wodę zagotować z solą. Gorący płyn wlać do słoika, zakręcić. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Następnie zużyć lub wynieść do chłodu i przechowywać jak ogórki kiszone.
Komentarze