Kiszona cukinia

4.46 (156 ocen)

Cukinia zrobiona w ten sposób to świetna baza rozmaitych sałatek czy zup. Smakuje również jedzona samodzielnie - jak ogórki kiszone (np. do obiadu). Niektórzy mogą być zaskoczeni, ale cukinia nada się również jako dodatek na kanapki.

Składniki:

  • Na 1 słoik o poj. ok. 1 L:
    1 większa cukinia (około 500g)
    3 ząbki czosnku
    1 liść chrzanu
    2 baldachy kopru
    1 płaska łyżeczka soli
    1 szklanka wody
Wystaw ocenę:

4.46 (156 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przystawki Kanapki

Kiszona cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszona cukinia 1. Na dnie słoika umieścić 2 ząbki czosnku i 1 baldach kopru.
  • Kiszona cukinia 2. Cukinię pokroić na dość grube plastry lub półplastry. Włożyć do słoika. Na wierzch wyłożyć ząbek czosnku, baldach kopru i liść chrzanu.
  • Kiszona cukinia 3. Wodę zagotować z solą. Gorący płyn wlać do słoika, zakręcić. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Następnie zużyć lub wynieść do chłodu i przechowywać jak ogórki kiszone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Cukinia Czosnek Koper Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować