Kiszka pasztetowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę u słoninę zalać gorącą, osoloną wodą, ustawić na ogniu.
Po 20 minutach z wywaru wyjąć słonin, a mięso gotować przez 40minut.
2.Słoninę ostudzić i pokroić w bardzo drobną kostkę.
3.Wątrobę dokładnie umyć, włożyć do wrzącej wody , parzyć około 20 minut.
4.Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i wraz w wątroba, ugotowanym mięsem i tarta bułką trzykrotnie zemleć w maszynce z sitkiem o małych oczkach.
5.Do masy dodać jajka, zmielone przyprawy i sól do smaku, wymieszać i przetrzeć przez sitko bądź zmiksować, Do tak przygotowanej masy dodać pokrojoną słoninę, wymieszać farszem napełniać jelito, mocno zawiązać końce.
6.Kiszkę włożyć do wrzącej wod i gotować na bardzo małym ogniu około 60 minut. Wyjąć, ostudzić w zimnej wodzie i obsuszyć.
Porady
Kiszka nie ma tak miękkiej konsystencji co pasztetowa ze sklepu.
Komentarze