Kieszonki z filetu piersi kurczaka z pysznym i rozpływającym się w ustach farszem na bazie szpinaku i ciągnącej się mozzarelli. Posmakują nawet największym niejadkom!
60 min
Składniki:
-2 pojedyncze piersi kurczaka (bez polędwiczki)
-250 g mrożonego, siekanego szpinaku
-1 kula mozzarelli
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka przyprawy curry
-sól i pieprz
-olej do smażenia
Kieszonki drobiowe ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Podsmażamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpadnie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy chwilę ciągle mieszając. Farsz doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę. Studzimy.
2.Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek osuszamy na papierowym ręczniku i przekrawamy wszerz na pół. Nożem, delikatnie wycinamy kieszonki.
3.Do kieszonek łyżką wkładamy farsz. Wierzch smarujemy przyprawą curry i dokładnie solimy i pieprzymy. Wkładamy na minimum 20 minut do lodówki. Grillujemy na patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju, na wolnym ogniu po ok 8-9 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Komentarze