Wykwintne, pyszne nadzienie sprawia, że danie świetnie sprawdzi się na niedzielnym obiedzie lub na świątecznym przyjęciu.
Składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 duże jabłko
150g sera pleśniowego
3 łyżki żurawiny suszonej
łyżeczka soku z cytryny
jajko i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Kieszonki drobiowe z jabłkiem, serem pleśniowym i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbawić błonek. W środku za pomocą ostrego noża zrobić otwór, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę razem z serem pleśniowym. Pokrojone jabłko skropić sokiem z cytryny, połączyć z serem i żurawiną.
2.Do środka piersi kurczaka wciskać wymieszane składniki nadzienia. Otwór spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane mięso panierować najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Krótko usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
3.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, na którym się smażyły i przełożyć mięsne kieszonki. Zapiekać jeszcze ok.30 minut w 180 st. Po upieczeniu wyciągnąć wykałaczki. Podawać np.z ziemniakami, ryżem i ulubioną surówką.
Komentarze