Czasu wiele nie miałam wiec makaron, groszek ugotowałam, kiełki podsmażyłam i te składniki połączyłam. Łososia cienko w plasterki pokroiłam, na makaron położyłam, zamieszałam, rukoli dodałam i po ok. 15 min. obiad gotowy miałam i nim się zajadałam.
15 min
Składniki:
150 g makaronu gniazdko,
60 g polędwicy z łososia norweskiego,
50 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki,
1 garść groszku cukrowego,
2 -3 łyżki oleju rzepakowego,
kilka listków rukoli,
sól himalajska do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Kiełkujący makaron z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
Kiełki smażymy na 3 łyżkach oleju, często mieszając, a polędwice z łososie kroimy na cienkie plasterki. Groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 3 min.
Makaron dodajemy do kiełków, mieszamy, dopraw solą i pieprzem.
2. Patelnię ściągamy z ognia, dodajemy groszek i łososia, delikatnie mieszamy. Polędwica pod wpływem gorącego makaronu zmieni swój kolor.
Makaron z kiełkami, łososiem i groszkiem podajemy z rukolą. Całość doprawiamy pieprzem. Możemy też delikatnie skropić sokiem z limonki.
Komentarze