Kiełbasa swojska

5 (149 ocen)

  • 60 min

Polecam swojską kiełbaskę. Rewelacyjna na świąteczny stół.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 kg łopatki wieprzowej
    4 dkg soli kuchennej
    2 dkg soli peklowej
    1 główka mała czosnku
    pieprz prawdziwy

    10 m jelit kalibrowanych ( 1 opakowanie).
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kiełbasa swojska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1axrs4k 1. Przygotować maszynkę do mięsa, założyć siatkę rzadką, przekręcić mięso. Mięso posolić,
    pozostawić na 24 godz. Następnego dnia do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę
    i pieprz , mieszać około 20 min. Jelita napełniamy mięsem .
  • image-09mx8cl 2. Gotową kiełbasę dajemy do wędzenia.

Porady

Po wędzeniu kiełbasę można zaparzyć w gorącej wodzie około 15min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować