Kiełbasę białą robiła moja babcia, mama teraz robię ja. to nasza tradycja rodzinna. Domowa jest najlepsza na świątecznym stole
6 godz.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1/2 kg fileta z indyka
1 kg boczek świeży
2 kg mięsa od szynki
8 ząbków czosnku
sól do smaku około 1 łyżka
3łyżeczki pieprzu mielonego
3 łyżki majeranki
woda około 0,5 litra
jelita wieprzowe cienkie
Kiełbasa biała grubo mielona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z indyka i pierś kurczaka oraz boczek mielę maszynką do mięsa oczka duże. Mięso od szynki kroję na kawałki 1 cm kwadraty. Mięso przekładam do miski, dodaję, pieprz, majeranek roztarty, czosnek przeciśnięty przez praskę i roztarty w soli, dodaję wodę. Wszystko wyrabiam rękoma dokładnie na kleistą masę i odstawiam na dwie godziny do lodówki.. Jelita moczę w letniej wodzie dwie godziny. Następnie naciągam na kurek do wody i przepłukuję zimną wodą.
2.Kiełbasę wyrabiam maszynką do mięsa do której dokręcam specjalny lejek na który naciągam jelita. Co 20 cm kiełbasę okręcam, czyli porcjuje.
3.Kiełbasę zawieszam na kiju żeby się nie połamała.
Mrożę sparzoną albo surową.
Komentarze