Kibinai litewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Wsypać mąkę na stolnice, wkroić margarynę i wymieszać to razem rękoma. Następnie oddzielamy żółtko do szklanki, a białko dodajemy do ciasta tak jak resztę całych jajek.Dodajemy również śmietanę i gnieciemy to wszystko razem do uzyskania jednolitego, nie klejącego się ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na czas zrobienia farszu.
FARSZ:
Drobno pokroić cebule i dodać do mięsa mielonego, dodać również przyprawy według uznania. Do mięsa wlewamy trochę przegotowanej wody, tak aby mielone było dobrze nasiąknięte. Następnie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i smażymy na maśle do czasu aż wypuszczą wodę. Gdy pieczarki są gotowe dodajemy je do mięsa mielonego i mieszamy wszystko razem.
Ciasto wyciągamy z lodówki i formujemy na kształt okrągły (tak jak na pierogi) w zależności jaką chcemy uzyskać wielkość. Do środka dodajemy farsz, zaklejamy i zakręcamy końcówki ciasta. Następnie smarujemy żółtkiem, kładziemy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st C 30-35 minut.
Jeżeli są jakieś wątpliwości to można przejrzeć zdjęcia zrobione praktycznie krok po kroku :)
Smacznego :P
Porady
Zamiast mięsa mielonego można dać wieprzowinę, baraninę jak i piersi z kurczaka .
Komentarze