Kotleciki dzięki ketchupowi są bardziej wyraziste w smaku i na pewno znajda jeszcze więcej swoich zwolenników :)
Składniki:
Składniki na około 6 kotletów:
2 ćwiartki z kurczaka
marchew + pietruszka + cebula z rosołu
3-4 łyżeczki ketchupu ostrego bądź łagodnego
1 jajko
sól , pieprz do smaku
kilka szczypiorków posiekanych na drobno
1/3 łyżeczki słodkiej papryki i ostrej (jeśli nie lubimy, ostrą możemy pominąć, a dodać więcej słodkiej )
mąka pszenna do obtoczenia kotletów ( ja użyłam pełnoziarnistej )
olej do smażenia rzepakowy
Ketchupowe kotleciki z mięsa z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso oddzielamy od kości i siekamy nożem na desce do krojenia. Tak samo postępujemy z warzywami z rosołu. Całość przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz jedno całe jajko. Mieszamy widelcem starając się jakby nim rozgniatać całość do uzyskania takiej pasty mięsnej. ( ja tym razem zblędowałam całość, blenderem ;)
2. Teraz dodajemy ketchup, szczypiorek, paprykę słodka, całe jajko, ostrą oraz sól, pieprz do smaku. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ziemniaczkami i surówką :) Smacznego !
Komentarze