KETCHUP Z WARZYWAMI

4.5 (163 ocen)

  • 3 godz.

Jest to dobry dodatek do wielu dań.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 5 kg dojrzałych pomidorów
    0,9 kg cebuli
    30 dag musztardy
    1 kg cukru
    0,5 l octu
    35 dag marchewki
    35 dag jabłek
    30 dag buraczków ćwikłowych
    20 dag selera
    5 dag pietruszki
    10 dag soli
    1 dag kwasku cytrynowego
    0,7 dag mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka pieprzu
    1,5 łyżeczki papryki słodkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ketchup z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory ugotować, przetrzeć przez sito. Następnie gotować, aż z całości zostanie 4,60 kg. Oddzielnie ugotować warzywa w małej ilości wody i rozetrzeć malakserem na papkę i dodać do pomidorów bez buraczków ćwikłowych jeszcze gotować. Potem dodać sól, cukier i ocet, jeszcze gotować. Na końcu doprawić do smaku papryką, pieprzem, kwaskiem, musztardą i dodać wywar z buraków. Zagęścić mąką i zagotować. Gorące wkładać do słoików.

Porady

Przypraw można dodać mniej, wtedy ketchup będzie łagodniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować