5 kg dojrzałych pomidorów
0,9 kg cebuli
30 dag musztardy
1 kg cukru
0,5 l octu
35 dag marchewki
35 dag jabłek
30 dag buraczków ćwikłowych
20 dag selera
5 dag pietruszki
10 dag soli
1 dag kwasku cytrynowego
0,7 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pieprzu
1,5 łyżeczki papryki słodkiej
Ketchup z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory ugotować, przetrzeć przez sito. Następnie gotować, aż z całości zostanie 4,60 kg. Oddzielnie ugotować warzywa w małej ilości wody i rozetrzeć malakserem na papkę i dodać do pomidorów bez buraczków ćwikłowych jeszcze gotować. Potem dodać sól, cukier i ocet, jeszcze gotować. Na końcu doprawić do smaku papryką, pieprzem, kwaskiem, musztardą i dodać wywar z buraków. Zagęścić mąką i zagotować. Gorące wkładać do słoików.
Porady
Przypraw można dodać mniej, wtedy ketchup będzie łagodniejszy.
Komentarze