Kęsy dorsza na sałacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.kęsy dorsza:
Filety umyć, wysuszyć, pokroić na kawałki na jeden kęs, przyprawić, wymieszać i odstawić. Do miski wbić jajko, rozbełtać widelcem i włożyć do miski przyprawione filety. Odstawić na czas przygotowania sałaty, po czym smażyć na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
2.sałata:
Warzywa umyć i oczyścić Ogórka i cebulę obrać ze skóry. Sałatę drobno pokroić i przełożyć do miski. Pomidorki przekroić na pół, ogórki na drobne talarki, a cebulę w cieniutkie piórka i wszystko dodać do sałaty, przyprawić, skropić olejem i wymieszać.
3.sos koperkowy:
Koperek umyć, odcisnąć i drobniutko pokroić. Do miseczki włożyć majonez, jogurt, koperek i wszystko razem wymieszać. Doprawić solą.
Na talerz nałożyć sałatę i sos a a na nią położyć świeżo usmażoną rybę.
Porady
Kęsy dorsza na sałacie to bardzo smaczna przystawka, która podana w towarzystwie pieczonych ziemniaków tworzy pyszne danie główne.
Komentarze