• 20 min

Domowy kabab - jak z budki :)

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    650 g mąki
    30 g świeżych drożdży
    płaska łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy
    woda ( ilość do potrzebna do wyrobienia ciasta)
    1 jajko

    Ponadto:
    2 filety + przyprawa gyros
    kapusta pekińska
    ogórek świeży
    pomidor

    Sos:
    Ketchup + majonez + 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku.
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kebab 1. Ciasto:
    W odrobinie letniej wody rozpuszczamy drożdże, cukier, mieszamy z 1 łyżka mąki odstawiamy na 15 - 30 min.
    Następnie dodajemy mąkę , sól, wodę i oliwę - wyrabiamy ciasto aż będzie lśniło. Dzielimy na 2 części i rozgniatamy na placek ok 1cm grubości, nożem nacinamy kratkę i odstawiamy pod przykryciem na 30 min.
  • 2. Po 30 min ciasto smarujemy jajkiem.
    Pieczemy w temp 200 - 230 przez 10 - 15 min
  • Kebab- składnki 3. Filety kroimy na małe kawałki smażymy na oleju i przyprawiamy przyprawą gyros, kapustę pekińską ogórek oraz pomidor kroimy na kawałki.
    Sos: ketchup , majonez ,2 ząbki drobno pokrojonego czosnku - mieszamy.
  • Kebab 4. Upieczone ciasto odstawiamy aż trochę ostygnie, kroimy na 4 części.
    Każdą cześć rozkrawamy smarujemy sosem dodajemy mięso kapustę ogórek i pomidor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kapusta pekińska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować