Kawowy sernik na zimno z wiśniami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Kawowy sernik na zimno z wiśniami to idealne jak dla mnie połączenie smaku kawy i wiśnii

  • 3 godz.

Składniki:

  • forma 24 cm
    spód:
    150 g ciastek czekoladowych
    100 g masła
    masa serowa:
    500 g sera na sernik (użyła takiego z wiaderka, jest bardziej kremowy)
    2 łyżeczki żelatyny
    1 tabliczka czekolady
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej typu espersso)
    wierzch:
    1 galaretka wiśniowa
    1 słoik wiśni drylowanych
    opcjonalnie 1 szklanka likieru amaretto
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Kawowy sernik na zimno z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0o4y2jb 1. spód:
    Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Całość przesypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy łyżką lub dłonią do dna i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową.
  • image-14e1w18 2. masa serowa:
    Żelatynę rozpuszczamy w około pół szklanki gorącej wody, studzimy.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i także studzimy.
    Kremowy ser (najlepiej taki z wiaderka) miksujemy z przestudzoną żelatyną i rozpuszczoną czekoladą oraz proszkiem kawowym. Zmiksowana masę przelewamy na spód z ciastek i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
  • image-2ac7pme 3. wierzch:
    Na masie kawowej układamy drylowane wiśnie (opcjonalnie można je wcześniej namoczyć w likierze amaretto), które zalewamy przestudzoną galaretką wiśniową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować