Kawowy sernik na zimno z wiśniami to idealne jak dla mnie połączenie smaku kawy i wiśnii
3 godz.
Składniki:
forma 24 cm
spód:
150 g ciastek czekoladowych
100 g masła
masa serowa:
500 g sera na sernik (użyła takiego z wiaderka, jest bardziej kremowy)
2 łyżeczki żelatyny
1 tabliczka czekolady
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (najlepiej typu espersso)
wierzch:
1 galaretka wiśniowa
1 słoik wiśni drylowanych
opcjonalnie 1 szklanka likieru amaretto
Kawowy sernik na zimno z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód:
Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Całość przesypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy łyżką lub dłonią do dna i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową.
2.masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w około pół szklanki gorącej wody, studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i także studzimy.
Kremowy ser (najlepiej taki z wiaderka) miksujemy z przestudzoną żelatyną i rozpuszczoną czekoladą oraz proszkiem kawowym. Zmiksowana masę przelewamy na spód z ciastek i odstawiamy do lodówki do stężenia masy.
3.wierzch:
Na masie kawowej układamy drylowane wiśnie (opcjonalnie można je wcześniej namoczyć w likierze amaretto), które zalewamy przestudzoną galaretką wiśniową
Komentarze