Raczej "pseudo-sernik", a nawet jogurtowiec. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli kawy i kawowych deserów powstała bowiemna bazie jogurtu naturalnego. Lekki, mocno kawowy, delikatny z uroczą kawową galaretką, która wieńczy cały torcik.
Kawowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 19-20 cm, jej dno, wykładam biszkoptami namoczonymi
odrobiną likieru kawowego (nie mogą rozmięknąć ani puszczać "wody").
Napar z kawy powinien być gorący, dodaję do niego żelatynę i 3 łyżki zwykłego
cukru, dokładnie rozpuszczam. Zostawiam do wystudzenia.
2.Jogurty miksuję z cukrem pudrem, a gdy żelatyna z kawą ostygnie, dodaję
do jogurtów, mieszam i zostawiam, aż zacznie tężeć. Kiedy masa zaczyna
być zwarta, wylewam ją na biszkopty, wygładzam wierzch i dookoła układam
ziarna kawy, lekko dociskając do masy. Wstawiam do lodówki.
3.W szklance gorącej wody rozrabiam żelatynę z cukrem i kawą (tylko tyle, by nadać
koloru). Odstawiam, by wystygło. Kiedy jest już zimne i nieco gęstnieje, wylewam
na wierzch masy jogurtowej, wstawiam z powrotem do lodówki.
Komentarze