Ciasto zaniosłam do pracy, koleżanki wprost się rozpływały z zachwytu nad nim:) a masy powstały na skutek okrojonych zapasów w lodówce i wyszło mniam:)
Składniki:
Spód:
85 g suszonej żurawiny
100 g orzechów nerkowca
75 g herbatników
100 g margaryny
75 g cukru
2 łyżki kakao
1 jajko
50 ml kremówki
Pianka kawowa:
330 g śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Masa jogurtowa:
1 biała czekoladowa
250 g jogurtu naturalnego
200 g śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka żelatyny
Dodatkowo:
15 g gorzkiej czekolady
Kawowo-czekoladowa pianka na chrupiącym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Żurawinę i orzechy posiekać. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki
2.Jajko roztrzepać w miseczce. Do rondelka przełożyć margarynę, cukier, kakao. Dodać roztrzepane jajko. Postawić na ogień i ogrzewać do rozpuszczenia margaryny i cukru. Stale mieszać aby masa się nie przypaliła. Następnie stopniowo wlewać śmietankę,cały czas mieszając. Gotować około 4-5 minut aż masa zgęstnieje.
3.Zdjąć z ognia i dodać żurawinę, orzechy i herbatniki. Wymieszać.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć masę. Wyrównać i wstawić do lodówki aby spód stwardniał.
4.Kawowa pianka:
Zimną kremówkę przelać do miski, dodać kawę i wymieszać. Odłożyć do lodówki aby kawa dokładnie się rozpuściła w śmietance. Gdy to nastąpi, ponownie wymieszać i dodać cukier puder. Ubić na sztywno.
5.Gotową piankę rozsmarować na przygotowanym spodzie. Odłożyć do lodówki na około 2-3 godziny.
6.Masa jogurtowo-czekoladowa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Do miski przełożyć jogurt i wymieszać go z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorących wody i dodać do jogurtu. Dobrze wymieszać aby nie grudek w masie.
7.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać roztopioną czekoladę i dobrze wymieszać. Masę dodać do jogurtu i delikatnie wymieszać.
Masę rozsmarować na kawowej piance i wstawić do lodówki na całą noc.
8.Dekoracja:
Kolejnego dnia gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Udekorować ciasto tworząc esy-floresy. Smacznego!
Komentarze