Kaszanka otulona cebulą

0 (0 ocen)

Ta potrawa nadaje się również na grilla. Podajemy ją do chleba jako przekąskę. Świetnie smakuje z dodatkiem sałatki, np. z papryki lub ogórków.

Składniki:

  • Składnik:
    - 40 dag kaszanki (obowiązkowo wiejskiej, pachnącej)
    - 3 cebule,
    - 6 łodyg jarmużu,
    - Olej,
    - ewentualnie pieprz, sól, gdyby kaszanka była źle doprawiona

Kaszanka otulona cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obgotowana cebula 1. Cebulę obieramy, ścinamy z każdej strony ( od korzenia mniej, od góry więcej). Tak przygotowana zalewamy wodą i gotujemy około 25 minut, by zmiękła. Po wyjęciu z wody wyciskamy cebulowe koszulki zaczynając od środka.
  • 2. Części cebuli które nie nadają się na otuliny ( są za małe, lub nam się przerwały) kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Do cebuli dokładamy pokrojony jarmuż i smażymy do momentu jego zmięknięcia. Dokładamy kaszankę i chwilę całość smażymy.
    Kaszanką z dodatkiem jarmużu napełniamy cebulowe koszulki. Przekładamy je na blaszkę i zapiekamy jeszcze około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy