Kasza jaglana zapiekana z jabłkami

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Kasza jaglana na słodko,z jabłkami smakuje wybornie

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
    szczypta soli
    1 łyżeczka masła + do wysmarowania naczynia żaroodpornego
    2 szklanki wody+wrzątek do sparzenia kaszy
    2 łyżki miodu
    1 duże winne jabłko
    pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki
    cynamon
    cukier
    1 łyżka wiórków kokosowych


    naczynie żaroodporne (u mnie wielkości małej tortownicy)
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kasza jaglana zapiekana z jabłkami 1. Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki.Odcedzić i zalać dwiema szklankami wody,dodać szczyptę soli i łyżeczkę masła.Gotować na małym ogniu przez ok. 20 min.Do ugotowanej kaszy dodać miód oraz łyżeczkę cynamonu.wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,nałożyć ugotowaną kaszę.Kaszę polać połową podanej ilości słodkiej śmietanki.Jabłko umyć i pokroić w plasterki.Plasterki jabłka ułożyć na kaszy,posypać cukrem i cynamonem,zalać resztą śmietanki i posypać kokosem.Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika.Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez ok.30-40 min.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza jaglana Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować