Karp pieczony

4.48 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Karp pieczony - przepis dostałam kiedyś od znajomej. Od tamtej pory na Wigilię moja rodzina zajada się takim pysznym karpiem.

Składniki:

  • Karp pieczony:
    ● ok. 1,5 kg karpia
    ● łyżka oleju
    ● 50 g zimnego masła
    ● cebula
    ● 5 dag pieczarek lub ugotowanych grzybów suszonych
    ● sól
    ● pieprz
    ● sok i kilka plasterków cytryny
    ● koperek
    ● sałata
Wystaw ocenę:

4.48 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karp pieczony:
    Rybę sprawiamy, myjemy, solimy. Oprószamy zmielonym pieprzem, obkładamy krążkami cebuli i odkładamy na 2 godziny.
  • 2. Posiekaną cebulę smażymy z pokrojonymi pieczarkami
    na łyżce masła. Trochę farszu odkładamy do dekoracji, resztą wypełniamy rybę. Z wierzchu posypujemy wiórkami masła.
  • 3. Pieczemy ok. 45 min. Podajemy na sałacie, skrapiamy sokiem z cytryny, przybieramy plasterkami cytryny i koperkiem. Karp pieczony gotowy!

Porady

Razem z karpiem można upiec małe ziemniaczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karp

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować