Karmelowa wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Do miski wbijamy jajka. Ubijamy je na puszystą masę. Dodajemy mleko skondensowane, chwilkę miksujemy.
2.Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i mieszamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut w 170 stopniach – do suchego patyczka. Gdyby ciasto zaczęło się spiekać to przykrywamy je folią.
Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół. Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Jeden z płatów ciasta wkładamy do foremki i ponczujemy.
3.KREM: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej!) i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kremówkę ubijamy na puszystą masę. Gdy będzie gotowa dodajemy masę kajmakową i miksujemy chwilkę do połączenia.
4.Ciurkiem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Gotowy krem wykładamy na ciasto. Przykrywamy drugim blatem ciasta i odstawiamy do lodówki.
5.POLEWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować. Polewę równomiernie rozsmarowujemy na cieście.
Odstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kroimy je na prostokątne kawałki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki każdy z kawałków ciasta ozdabiamy kleksem śmietany.
Komentarze