Karmelowa wuzetka

4.51 (182 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Karmelowe ciasto, karmelowy krem i karmelowa polewa – to ciasto dla wielbicieli karmelu :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 2 małe jajka,
    • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g),
    • 1,5 szklanki mąki,
    • 1,5 łyżeczki sody,
    • 1,5 łyżki soku z cytryny,
    • KREM:
    • 340g masy kajmakowej,
    • 600g śmietany kremówki,
    • 2 łyżki żelatyny (20g).
    • 80 ml gorącej wody,
    • PONCZ:
    • ¼ szklanki wody,
    • ¼ łyżki cukru,
    • 1 łyżeczka rumu,
    • Kilka kropel olejku rumowego,
    • POLEWA:
    • 170g masy kajmakowej,
    • 3 łyżki mleka,
    • 2 łyżeczki masła,
    • DODATKOWO:
    • 200g śmietany kremówki,
    • 1-2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karmelowa wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karmelowa wuzetka 1. CIASTO: Do miski wbijamy jajka. Ubijamy je na puszystą masę. Dodajemy mleko skondensowane, chwilkę miksujemy.
  • Karmelowa wuzetka 2. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i mieszamy. Pod koniec dodajemy sok z cytryny. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut w 170 stopniach – do suchego patyczka. Gdyby ciasto zaczęło się spiekać to przykrywamy je folią.
    Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół. Składniki ponczu mieszamy ze sobą. Jeden z płatów ciasta wkładamy do foremki i ponczujemy.
  • Karmelowa wuzetka 3. KREM: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej!) i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie kremówkę ubijamy na puszystą masę. Gdy będzie gotowa dodajemy masę kajmakową i miksujemy chwilkę do połączenia.
  • Karmelowa wuzetka 4. Ciurkiem wlewamy żelatynę cały czas miksując. Gotowy krem wykładamy na ciasto. Przykrywamy drugim blatem ciasta i odstawiamy do lodówki.
  • Karmelowa wuzetka 5. POLEWA: Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy masę kajmakową. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się połączą i uzyskamy gładką, płynną polewę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło, mieszamy. Jeśli pojawią się grudki to można polewę zmiksować. Polewę równomiernie rozsmarowujemy na cieście.
    Odstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kroimy je na prostokątne kawałki. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki każdy z kawałków ciasta ozdabiamy kleksem śmietany.

    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować