Karkówka pieczona w rękawie

4.62 (207 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min

Kiedyś, by stworzyć pyszne danie, korzystałam ze sklepowych, gotowych mieszanek przypraw. Teraz przy odrobinie czasu, sama komponuję, doprawiam mięso, pod moje smaki. Przyprawy znajdziemy w każdej kuchni, wystarczy tylko odpowiednio je połączyć.

  • 45 min

Składniki:

  • - plastry karkówki wieprzowej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 płaska łyżka słodkiej papryki
    - łyżeczka zmielonego imbiru
    - łyżeczka kurkumy
    - szczypta pieprzu
    - szczypta przyprawy chili
    - łyżeczka czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

4.62 (207 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszanka przypraw 1. Podane przyprawy mieszamy dokładnie z mąkami.
  • 2. Powstałą mieszankę, wsypujemy do rękawa do pieczenia. Następnie wkładamy plastry karkówki do rękawa.
  • 3. Zapinamy rękaw do pieczenia klipsem, i potrząsamy nim, tak aby przyprawa równomiernie pokryła każdy plaster mięsa.
  • 4. Następnie rękaw do pieczenia wraz z mięsem przekładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 45minut.

Porady

1. Z podanej mieszanki możemy upiec także żeberka. 2. Mąka wtapia się w tłuszcz, tworząc smaczną panierkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Karkówka Mięso Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, spróbujcie też innych pomysłów na karkówkę. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować