Karkówka na kiszonej kapuście

4.49 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

W szkole gastronomicznej nauczyłam się przyrządzać mięso w ten sposób.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    1 kg kiszonej kapusty
    30 dag plastrów surowego boczku
    po 3 cebule i jabłka
    2 łyżeczki masła
    przyprawy: słodka mielona papryka, majeranek, sól, pieprz, przyprawa do grilla
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (154 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Karkówka na kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w 1-cm plastry i nacieramy przyprawami. Chłodzimy 12 godzin.
  • 2. Boczek podsmażamy. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno kroimy. Jabłka myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne i podsmażamy na maśle. Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Karkówkę również podsmażamy na oleju.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami: boczek, kapustę, cebulę, karkówkę i jabłka. Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Karkówka Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować