Karkówka duszona w ciemnym piwie

4.51 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Wprost uwielbiam duszone mięsa! Są soczyste, miękkie, rozpływają się w ustach. Dzisiaj przedstawiam przepis na karkówkę duszoną w ciemnym piwie, z dodatkiem miodu i przypraw. Najlepiej smakuje z ugniatanymi ziemniakami lub pieczywem, który można maczać w sosie. Mniam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • dla 2-3 osób:
    2 łyżki masła klarowanego*
    500 g karkówki wieprzowej
    300 ml ciemnego piwa
    1 duża cebula, pokrojona w piórka
    2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione nożem
    1 łyżka miodu
    3 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    trochę mąki
    sól, pieprz
    pieprz cayenne (opcjonalnie)
    świeża natka pietruszki

    Do podania:
    ziemniaki lub pieczywo

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Wystaw ocenę:

4.51 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka duszona w ciemnym piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na 4-6 równych kotletów. Posypujemy solą i pieprzem i obtaczamy w mące - nadmiar strzepujemy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy 1 łyżkę masła klarowanego i na wysokim ogniu smażymy nasze kotlety z obu stron, aż do zarumienienia. Wyciągamy na talerz i odstawiamy na bok.
  • 2. Do tego samego garnka wrzucamy resztę masła klarowanego, zmniejszamy ogień na średni. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia (około 4 minut). Wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.
  • 3. Do cebuli wlewamy piwo, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy miód, liście laurowe, ziele angielskie, wkładamy mięso i przykrywamy. Mięso dusimy pod przykryciem ok. 40 minut, aż będzie miękkie.
  • 4. Mięso wyciągamy na talerz. Zwiększamy ogień i redukujemy sos (około 10 minut). Mięso wkładamy z powrotem, dokładnie mieszamy i gotujemy ostatnią minutę. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem cayenne. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)

Porady

*Masło klarowane możemy zastąpić dobrej jakości olejem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować