Karkówka w sosie winno- cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pół karkówki pokroić na plastry( 7 sztuk), przyprawić solą morską z czosnkiem i kolorowym pieprzem. Szczelnie przykryć i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie pokroić cebule w krążki i zeszklić na smalcu , dodając do niej 1 łyżkę przyprawy uniwersalnej i szczyptę cukru.
Następnie obsmażyć mięso na rumiano na smalcu i przełożyć je już bez tłuszczu do cebuli.
Rozpuciscić w dużej szklance wrzątku francuską zupę cebulową w proszku Knorr, wlać do mięsa, wkruszyć 2 listki laurowe, wrzucić 4 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarn kolorowego pieprzu, 2 suszone grzybki i trochę zmielonych suszonych grzybków. Wlać ok. 0,5 szklanki wina Cinzano Rosso, przykryć i na wolym ogniu dusić do miękkosci. Na koniec doprawić czosnkiem granulowanym i wlać smietanę.
Komentarze