Karkówka w gęstym, wyrazistym sosie na bazie śmietany i musztardy to pyszne i konkretne danie obiadowe, w dodatku bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam w chłodne dni.
60 min
Składniki:
-75 dag karkówki bez kości
-5 dużych cebul
-3 łyżeczki musztardy sarepskiej
-200 ml śmietany 18%
-300 ml wrzątku
-1 kostka rosołowa (użyłam z pietruszką i lubczykiem)
-sól i pieprz do smaku
-olej do smażenia
Karkówka w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w grube piórka i podsmażamy przez 2 minuty na rozgrzanym oleju.
2.Następnie wrzucamy pokrojone w grubą kostkę mięso. Dokładnie solimy i pieprzymy, smażymy 10 minut od czasu do czasu mieszając.
3.Kostkę rosołową rozpuszczamy we wrzątku. Po 10 minutach wlewamy do mięsa, przykrywamy i dusimy 40 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
4.Po upływie tego czasu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy śmietanę. Dusimy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Porady
Tak przyrządzona karkówka doskonale smakuje z kopytkami.
Komentarze