Karkówka w sosie musztardowym

4.5 (187 ocen)

  • 60 min

Karkówka w gęstym, wyrazistym sosie na bazie śmietany i musztardy to pyszne i konkretne danie obiadowe, w dodatku bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam w chłodne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • -75 dag karkówki bez kości
    -5 dużych cebul
    -3 łyżeczki musztardy sarepskiej
    -200 ml śmietany 18%
    -300 ml wrzątku
    -1 kostka rosołowa (użyłam z pietruszką i lubczykiem)
    -sól i pieprz do smaku
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Karkówka w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w grube piórka i podsmażamy przez 2 minuty na rozgrzanym oleju.
  • 2. Następnie wrzucamy pokrojone w grubą kostkę mięso. Dokładnie solimy i pieprzymy, smażymy 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Kostkę rosołową rozpuszczamy we wrzątku. Po 10 minutach wlewamy do mięsa, przykrywamy i dusimy 40 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • 4. Po upływie tego czasu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy śmietanę. Dusimy jeszcze 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Porady

Tak przyrządzona karkówka doskonale smakuje z kopytkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Karkówka Mięso Musztarda Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować