Karczek w kapuście z pieczonymi ziemniakami

4.49 (160 ocen)

  • 3 godz.

Gotować nauczyła mnie mama. To dzięki Niej coraz więcej dań wymyślałam sama i łącze smaki.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
    1kg karczku
    łyżeczka słodkiej papryki
    5 ziarenek ziela angielskiego
    5 listków laurowych
    łyżeczka cukru
    pieprz
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    1 cebula
    szklanka bulionu

    MARYNATA DO KARCZKU
    1 cebula
    1 przyprawa do karkówki
    6 łyżek oleju
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki musztardy chrzanowej
    vegeta


    Ziemniaki
    przyprawa do grilla
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Karczek w kapuście z pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć i pokroić mięso na plastry.
    Zrobić marynatę i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 2. Kapustę wypłukać i pokroić. Dodać paprykę słodką, ziele angielskie, liście laurowe, ketchup, pieprz i cukier. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki.
  • image-0npsx0r 3. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami kapustę, mięso i cebulę.
  • image-031jx5s 4. Przykrywamy naczynie i pieczemy w temperaturze 200 st przez 80 min.
  • image-0qave5s 5. Następnie przygotowuje ziemniaki. Obieramy, myjemy i kroimy na tzn, ósemki. Obsypuje je marynatą zrobioną z oleju i przyprawy do grilla. Pieczemy ok.40 min na złocisty kolor.

Porady

Marynatę do mięsa można zrobić według własnego uznania i smaku. Tak samo jak do ziemniaków,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Wieprzowina Marynata Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować