Karczek pieczony w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od nastawienia piekarnik na 200*C.
W między czasie mięso wkładamy do większej miski.
Ziołową marynatę zrobimy w mniejszej misce, olej plus przyprawy (bez ziela angielskiego i czosnku) mieszamy, wszystkie składniki musimy dokładnie wymieszać.
Następnie przelewamy wszystko do karczku, smarujemy marynatą z każdej strony.
Odstawiamy na 15-20 minut( najlepiej jednak na całą noc).
Karczek wkładamy do rękawa, z jednej strony już zawiązany, dorzucamy liść laurowy oraz ząbek czosnku.
Zawiązujemy/zamykamy rękaw z drugiej strony.
Przekładamy mięso zawinięte w rękaw na blachę do pieczenia.
Nakłuwamy rękaw w kilku miejscach.
Pieczemy 2 godziny.
Podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno do kanapek, obie wersje są bardzo smaczne.
Komentarze