2.Składniki marynaty kolejno dodajemy do pudełka np. plastikowego z pokrywką. Wszystko razem mieszamy, plastry mięsa wkładamy do pudełka obtaczając w marynacie. Zamykamy, odstawiamy do lodówki na co najmniej 24h. Jeśli jednak chcemy przyśpieszyć to mięso marynujemy co najmniej 30 minut, a podczas grillowania mięso smarujemy pozostałą marynatą.
3.Rozpalamy grill.
Warzywa rozmrożone plus pieczarki (oprócz cebuli) przekładamy na tackę przeznaczoną do grillowania. Skrapiamy delikatnie oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki grillujemy po usunięciu ogonka.
Gdy używacie świeżych warzyw najlepiej wcześniej je ugotować al dente.
4.Na rozgrzany grill kładziemy tackę do grillowania, gdy będzie gorąca kładziemy plastry karczu obok siebie - smażymy około 10 minut z każdej strony. Jednocześnie na grill kładziemy warzywa na drugiej tacy, które przygotowaliśmy wcześniej.
5.Czas przygotować cebule.
Obieramy cebule z łupiny i kroimy w półksiężyce. Z folii aluminiowej tworzymy coś na kształt gruszki - wkładamy do niej cebule skrapiamy oliwą i dodajemy jarzynkę. Zamykamy szczelnie folię i kładziemy na ruszt grilla w momencie gdy przewrócimy karczek na drugą stronę.
6.Na talerzu układamy warzywa, dodajemy karczek, a na niego grillowaną cebulę.
Komentarze