Kartolanka z zacierkami

0 (0 ocen)

Taka jak u mamy za dawnych czasów.

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
    15 dag wędzonego boczku
    1 1/2 l bulionu warzywnego
    łyżka oleju
    1/2 pęczka włoszczyzny
    1/2 pęczka koperku
    sól, pieprz
    zacierki:
    2/3 szkl mąki
    jajko

Kartolanka z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Włoszczyznę oczyścić, pokroić. Warzywa zalać bulionem, gotować 20 min na małym ogniu.
    Mąkę zagnieść z jajkiem, szczyptą soli i 2-3 łyżkami wody. Wyrobić twarde ciasto, podsypując mąką. Posiekać nożem, wrzucić do zupy. Gotować 10 min. Boczek pokroić w paseczki, podsmażyć na łyżce oleju, dodać do zupy. Koperek umyć, posiekać. Zupę przyprawić, posypać koperkiem.

Porady

więcej moich przepisów na smakujmy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy