Kartacze staropolskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, mielimy je w maszynce do mięsa i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starannie wyrabiamy. Surowe ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Przy pomocy tetrowej pieluszki odciskamy ziemniaki ale nie wylewamy soku. Odstawiamy go w misce na 10-15 minut aby krochmal osiadł na dnie. Po tym czasie wodę z wierzchu zlewamy,a krochmal wyjmujemy i dodajemy do odciśniętych ziemniaków.Gotowane ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy je do pozostałych składników. Do ziemniaków dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
2.Formujemy z ciasta kule, spłaszczamy, kładziemy do środka nadzienie i zlepiamy formując kartacze. Gotujemy w dobrze osolonym wrzątku około pół godziny, odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały. Słoninę kroimy w kostkę i podsmażamy gdy lekko zbrązowieje dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Kartacze podajemy polane skwarkami i cebulką.
Komentarze