1.Ciasto:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę.
Surowe ziemniaki starkować i odcisnąć z nich wodę przez bawełnianą ściereczkę lub tetrową pieluchę.
Jak będziemy odciskać ziemniaki to odciśniętą wodę warto zostawić w garnku lub jakiejś miseczce bo na dnie zostanie się skrobia którą można dodać do ciasta a będzie ściślejsze,.
Obie porcje ziemniaków wygnieść razem,dodać sól i mąkę i skrobię z odciśniętych ziemniaków.Mąkę dodajemy w takiej ilości by ciasto nie kleiło się do rąk.Ja osobiście używam tylko mąki ziemniaczanej.
Wyrobione ciasto odstawiamy i posypujemy po wierzchu mąka by nie czarniało.
2.Farsz:
Mięso najlepiej wieprzowe troszkę tłuściejsze ale może być i inne odgotowujemy i mielimy przez maszynkę.Doprawiamy do smaku , dodajemy jajko.Dokładnie mieszamy.
3.Formujemy kartacze:
Robimy w dłoniach podłużne kule,rozpłaszczamy je nakładamy farsz i zlepiamy.
Gotujemy w osolonej wodzie ok.20min.od wypłynięcia.(czas gotowania jest zależny od tego jakiej wielkości zrobimy kartacze).
4.Skwarki:
Kiełbasą kroimy w kostkę a cebulę w pół talarki i podsmażamy na patelni.
Jeśli ciasta nam się zostanie możemy ulepić małe pyzki bez farszu.
Porady
Kartacze są smaczne również na drugi dzień odgrzane na patelni.
Komentarze