Kapusta z czerwoną fasolą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę płuczemy i namaczamy na noc. Rano gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Odcedzamy.
2.Kapustę świeżą szatkujemy i gotujemy na półmiękko w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku. Odcedzamy. Przekładamy do innego garnka.
3.Kapustę kiszoną wygniatamy ze soku, drobno kroimy i dokładamy do obgotowanej kapusty świeżej. Dolewamy 3-4 szklanki wody przegotowanej, dorzucamy kminek i razem gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 do 2 godzin. Czas gotowania zależy od twardości kapusty. Gdyby zabrakło wody - należy troszkę jeszcze dolać, ale nie za dużo, ponieważ kapusta w efekcie finalnym ma mieć zawiesistą strukturę.
4.W międzyczasie cebulę obieramy, siekamy i smażymy na smalcu.
5.Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Dusimy do miękkości na oleju rzepakowym.
6.Do ugotowanych kapust dodajemy fasolę, cebulę, pieczarki i marchewkę - mieszamy dokładnie wszystko razem. Przyprawiamy majerankiem i przyprawą węgierską, mieszamy ponownie i gotujemy chwilkę razem - tak by powstała kapusta o zawiesistej formie.
Porady
Jeżeli kapusta kiszona jest już z marchewką - to ugotowanej startej marchewki nie dodajemy.
Komentarze