Kapusta włoska z boczkiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i obraną cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek posiekać.
Opłukaną kapustę przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i pokroić ją w większą kostkę.
W rondlu usmażyć boczek do wytopienia tłuszczu, jeśli jest bardzo chudy, podać niewielką ilością oleju.
Dodać cebulę, a kiedy się zeszkli, dołożyć posiekany czosnek i kapustę.
Chwilkę razem smażyć, a następnie podlać dwiema szklankami wody, lekko posolić i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody.
Do prawie miękkiej kapusty dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić razem kilka minut.
Dodać koper, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Komentarze