Kapusta w pikantnym sosie

0 (0 ocen)

Gotowana biała kapusta w pikantnym sosie pomidorowym.

Składniki:

  • 700 g poszatkowanej białej kapusty

    Do gotowania kapusty:
    woda lekko osolona
    1 liść laurowy
    2 - 3 ziarenka ziela angielskiego

    Sos:
    1 duża biała cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pęczek szczypiorku
    1 pęczek natki pietruszki
    2 łyżki oleju
    1/2 szkanki wody
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka curry
    szczypta imbiru
    szczypta chilli
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kapusta w pikantnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta w pikantnym sosie 1. W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać kminek, curry i imbir. Smażyć 5 min, mieszając. Następnie wlać wodę, dodać chilli - gotować 5 min.
  • Kapusta w pikantnym sosie 2. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i posiekaną zieleninę. Gotować kolejne 5 min.
  • Kapusta w pikantnym sosie 3. Do sosu dołożyć przygotowaną kapustę, wymieszać i całość dusić jeszcze 5 min. Danie doprawić do smaku.
  • 4. Kapustę zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Ugotować do miękkości (około 40 min). Odcedzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować