Kapusta faszerowana kaszą jaglaną i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną wsypałam na sitko, przelałam zimną wodą a następnie wrzątkiem. W garnku zagotowałam 2 szklanki osolonej wody. Wsypałam kaszę, dodałam łyżeczkę masła i na małym ogniu, pod przykryciem gotowałam ją 15 minut.
Kapustę umyłam i podzieliłam na cząstki, tnąc przez głąb. U mnie powstało 8 cząstek. Kapustę gotowałam krótko w osolonej wodzie, bez przykrycia. Sprawdziłam widelcem czy jest miękka- nie może się rozpadać!
Sery wymieszałam w misce, doprawiłam solą, pieprzem, natką pietruszki, dodałam orzechy, czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Dodałam ugotowaną kaszę jaglaną. Cebulę posiekałam w drobną kosteczkę i podsmażyłam na złoto. Dodałam do farszu i wymieszałam.
Farsz wkładałam pomiędzy liście kapusty. Układałam w naczyniu do zapiekania. Zalałam sosem pomidorowym i przykryłam. Wstawiłam do piekarnika na około 30-40 minut.
Zamiast sosu pomidorowego można zrobić sos beszamelowy, a zamiast faszerowanych cząstek kapusty można zrobić klasyczne w formie gołąbki.
Przepis jest bardzo prosty. Polecam.
Komentarze