Przepis na ten kapuśniak dostałam od mojego zięcia, który od dawna znany był w jego rodzinie. Ta potrawa naprawdę zasługuje na pełną aprobatę.
1 godz. 30 min
Składniki:
3 główki młodej kapusty białej
4 średnie marchewki
2 duże pomidory
rodzaj kiełbasy i ilość według uznania
1 cebula
5 ziarenek ziela angielskiego
liść laurowy
sól i pieprz
olej
łyżka smalcu
2 łyżki mąki
pęczek pietruszki i koperku.
Kapuśniak z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i grubiej poszatkować. Gotować w małej ilości wody. Gdy będzie na pół miękka odcedzić, a następnie wlać powtórnie małą ilość zimnej wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i postawić powtórnie na piec. Obrać i pokroić w pół plasterki marchew i dodać do kapusty. Następnie pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i również dodać do kapusty. W między czasie pokroić w kostkę kiełbasę, cebulę i przesmażyć na odrobinie oleju. Dodać do kapusty. Na koniec zrobić zasmażkę ze smalcu i mąki, dodać do kapuśniaku i wymieszać. Pietruszkę, koperek drobno posiekać i dodać do zupy, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem. Smacznego.
Komentarze