Mocno rozgrzewająca zupa na chłodne zimowe dni. Dodatek wędzonych żeberek nadaje zupie niepowtarzalny smaczek. Wspaniała uczta dla smakoszy dań z kapustą.
40 min
Składniki:
30 dag wędzonych żeberek
50 dag kiszonej kapusty z marchewką
5 średnich ziemniaków
1 mała pietruszka
kawałek selera
1 cebula
2 małe listki laurowe
po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
15 dag wiejskiej kiełbasy
1 łyżka oleju
1- łyżki mąki
sól, pieprz
Kapuśniak z wędzonymi żeberkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę przelej kilka razy letnią wodą, odcedź i pokrój na krótkie wstęgi, włóż do garnka, dodaj starte warzywa: pietruszkę i seler, ziarnka pieprzu, ziela angielskiego i listki laurowe. Zalej całość około 2 litrami wody i zagotuj. Żeberka pokrój na małe kawałki, dodaj do kapusty i gotuj do miękkości składników. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, kiełbasę pokrój w plasterki wrzuć na rozgrzany olej, smaż do zrumienienia się kiełbaski i cebuli - dodaj do gotującej się kapusty(zostawić olej). około 10 minut.. Całość gotuj jeszcze 10 minut. Na pozostałym oleju smaż mąkę chwilkę, cały czas mieszając. Przełóż do garnka z kapustą, intensywnie mieszaj, by nie powstało grudek, zagotuj. Na koniec dopraw solą i mielonym pieprzem. Ziemniaki ugotuj na miękko w osolonej wodzie, utłucz i polej 2-3 łyżkami omasty ze słoninki. Kapuśniak wlej na talerze, do każdego dodaj 2-3 łyżki okraszonych ziemniaków.
Danie w sam raz na zimne zimowe dni. Jest rozgrzewający i bardzo syty. Podawać z ciemnym pieczywem, gorący.
Komentarze