Kapuśniak na ostro

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pożywna i smaczna odmiana kapuśniaku. Tym razem w wersji na ostro.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 600 g kapusty kiszonej (razem z kwasem)
    1 l bulionu warzywnego
    200 g wędzonego boczku
    50 g koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki płaskie ostrej mielonej papryki
    1 papryka czerwona
    2 cebule
    4 ziemniaki
    2 łyżki octu jabłkowego
    pomidory w puszce (z zalewą)
    cayenne
    sól i pieprz

Kapuśniak na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i cebule kroimy w cienkie paski. Na niewielkiej ilości oleju smażymy warzywa razem z pokrojonym w kostkę boczkiem i ziemniakami. Następnie dodajemy koncentrat ,mieloną paprykę ,ocet ,zalewamy bulionem. Kapustę możemy pokroić na mniejsze kawałki i dodajemy do całości wraz z pomidorami i zalewą. Zupę zagotowujemy ,zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem ok. 50 min. Na koniec doprawiamy do smaku solą ,pieprzem oraz cayenne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy