Kapuśniak na kabanosach z pieczoną papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryki przekrawamy na pół i wydrążamy gniazdo nasienne oraz usuwamy białe błonki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórka do góry i pieczemy w 180 stopniach C przez około 40 minut, aż papryka się zmarszczy i zacznie ciemnieć. Po wyciagnięciu umieszczamy w foliowym worku na około 10-15 minut i obieramy ze skórki.
Kabanosy kroimy w centymetrowe kawałki. Marchew, pietruszki i selera kroimy w kostkę, por w paski. Kapustę szatkujemy w paski. Wymienione składniki wkładamy do wody. Dodajemy dwie papryczki chilii, kilka ziaren ziela angielskiego i 3 listki laurowe, gotujemy do miękkości warzyw. Cebule pokrojoną w kostkę szklimy na maśle klarowanym. Dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku przyprawą maggi. Serwujemy z kawałkami pieczonej papryki ułożonej na wierzchu zupy.
Komentarze