Tak przygotowaną kalarepkę podajemy na ciepło jako dodatek do ziemniaków- najlepiej młodych! W takie postaci jest ona zjadana u mnie w domu najczęściej. POLECAM!!!
Składniki:
Składniki:
• 4 kalarepki,
• Około 2 łyżki bułki tartej,
• Około 5 dag masła,
• Mały pęczek koperku,
• Sól do gotowania,
• Woda do gotowania
Kalarepka na ciepło do ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepkę obieramy.
2.Obraną kroimy w plasterki, a następnie w słupki (jak na frytki).
3.Tak przygotowaną wrzucamy na gotująca wodę i gotujemy do miękkości.
4.Między czasie w garnku lub na dużej patelni rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy całość.
Koperek siekamy.
5.Miękką kalarepkę odcedzamy z wody. Odsączoną dodajemy do przygotowanej bułki tartej. Na koniec dodajemy koperek. Całość dokładnie mieszamy, by bułka tarta dokładnie obtoczyła kalarepkę.
Komentarze