Kocham gotować, to mnie relaksuje. Nie lubię monotonii, dlatego staram się zaskakiwać moją rodzinę nowymi potrawami. Ta zapiekanka króluje na naszym stole, bo jest pyszna i bajecznie kolorowa.
Składniki:
● 400 g kalafiora
● 400 g brokułów
● 150 g szynki (wędliny)
● 2 średnie marchewki
● 150 g żółtego sera
● 2 jajka
● sól, pieprz
Kalafior i brokuły zapiekane z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora i brokuła oczyszczamy,
myjemy i dzielimy na
małe różyczki. Gotujemy osobno
w lekko osolonej wodzie na
półtwardo i odcedzamy.
2.Marchewki obieramy, myjemy
i kroimy w talarki. Wkładamy
do garnka, zalewamy do połowy
wodą i gotujemy ok. 5 minut na
małym ogniu pod przykryciem
(również na półtwardo), a następnie
odcedzamy.
3.Żółty ser ścieramy na tarce
o dużych oczkach i mieszamy
z jajkami oraz solą i pieprzem
(przyprawiamy dość pikantnie).
Warzywa delikatnie mieszamy
i dodajemy pokrojoną w paseczki
szynkę. Przekładamy do natłuszczonego
naczynia żaroodpornego,
zalewamy masą serowo-jajeczną i zapiekamy
w piekarniku w temp. 200 °C, aż
ser się zrumieni.
Komentarze