Kalafior fioletowy i biały w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.6 różyczek kalafiora fioletowego i 4 białego wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować przez 3 min. Wyciągnąć łyżką cedzakową białe różyczki i 3 fioletowe. Wyłączyć gaz, dolać do wody pół łyżeczki octu, poczekać pół minuty i wyjąć pozostałe 3 różyczki. Ułożyć w naczynku żaroodpornym.
Śmietanę kremówkę zagotować z serkiem topionym i odrobiną pieprzu. Jak zacznie się gotować zdjąć z ognia, poczekać 10 mi do przestygnięcia dodać ser cheddar i gruyere, zmiksować na gładką masę blenderem.
Polać sosem serowym kalafior i włożyć do piekarnika. Zapiekać 10 minut w 160 stopniach.
Komentarze