Kalafior faszerowany mięsem i pieczarkami

5 (194 ocen)

  • 20 min

Kalafior faszerowany- pyszny na obiad lub ciepłą kolację

  • 20 min

Składniki:

  • Kalafior
    500g mięsa mielonego
    5 średnich pieczarek
    mała cebula
    przyprawy
    ser mozarella
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Kalafior faszerowany mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior włożyć do osolonego wrzątku i blanszować 5-7min, nie może być bardzo miękki, bo się rozleci. Mięso mielone przyprawić i podsmażyć, dodać pieczarki i cebulę, smażyć wszystko razem jeszcze 5 min.
  • faszerowany kalafior 2. Zblanszowanego kalafiora położyć w naczyniu żaroodpornym głąbem do góry i upychać mięso w taki sposób, by powchodziło między różyczki i zapełniło wszystkie puste miejsca
  • zapiekany kalafior 3. Piec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 60min, co jakiś czas można sprawdzić widelcem, czy kalafior jest już wystarczająco miękki, na 5 minut przed końcem pieczenia posypać z wierzchu serem mozarella
  • kalafior faszerowany 4. Po upieczeniu można polać keczupem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować