Dziś prosto i szybko! Kalafior w cieście z serowym sosem. To idealna propozycja na lekki obiad lub samodzielną przekąskę. Do tego rewelacyjny sos przygotowany z sera pleśniowego! Pycha!
20 min
Składniki:
Składniki:
◦300 g kalafiora
◦100 g mąki tortowej
◦1 szczypta soli
◦½ łyżeczki proszku do pieczenia
◦½ łyżeczki sody oczyszczonej
◦1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
◦1 jajko
◦125 ml wody gazowanej
◦Olej do głębokiego smażenia (użyłam oleju kokosowego)
Składniki na sos serowy:
◦100 g niebieskiego sera pleśniowego
◦150 ml mleka
◦1 łyżka oleju orzechowego
◦1 łyżka białego octu winnego
◦pieprz grubo mielony
Kalafior w cieście z serowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie sosu serowego:
Ser pleśniowy kruszymy i przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i dodajemy olej i ocet. Miksujemy na gładki sos. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem. Sos serowy odkładamy na bok żeby smaki się przegryzły.
Przygotowanie kalafiora:
Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy i studzimy.
W misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i ostrą papryką. Do mąki dodajemy jajko i wodę, energicznie mieszamy aż otrzymamy jednolite ciasto. Do ciasta wrzucamy kalafiora, delikatnie potrząsamy żeby ciasto dobrze pokryło kalafiora.
W małym rondelku rozgrzewamy olej (olej powinien mieć temperaturę ok. 165 stopni). Kalafiora wyjmujemy z ciasta i wrzucamy do oleju. Smażymy partiami ok. 3 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Kalafiora w cieście przed podaniem polewamy serowym sosem.
Komentarze