Kalafior w cieście z mąki kukurydzianej

4.5 (200 ocen)

Kalafior trochę inaczej, bo obsmażany w cieście z mąki kukurydzianej. Ciekawy dodatek do obiadu albo jako samodzielne danie na kolację.

Składniki:

  • 1 mały kalafior

    Ciasto:
    3/4 szklanki mąki kukurydzianej
    1 jajko
    1/2 szklanki wody gazowanej
    po szczypcie mielonego chilli, kolendry, cynamonu
    sól, pieprz

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior w cieście z mąki kukurydzianej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Obgotowany kalafior 1. Kalafior obgotowujemy w soslonej wodzie, gotujemy go krótko, bo nie może się rozpadać, wyciągamy z wody, osuszamy i dzielimy na pojedyncze różyczki.
  • 2. Do miski wbijamy jajko, dolewamy 1/4 szklanki wody gazowanej. Miksujemy. Dodajemy mąkę kukurydzianą i przyprawy. Miksujemy, jeśli ciasto jest za gęste, bo musi być jak gęsta śmietana, dodajemy jeszcze trochę wody gazowanej.
  • Smażenie kalafiora w cieście 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora maczamy w cieście i smażymy z każdej strony, odsączamy na ręczniku papierowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować