Kakaowe ciasto z dżemem śliwkowym i czekoladą

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Niezbyt słodkie, ale za to jakie pyszne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    2 jajka
    1 szklanka brązowego cukru
    Pół szklanki gazowanego napoju pomarańczowego
    2 płaskie łyżki kakao
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    Płaska łyżka proszku do pieczenia
    Olejek zapachowy migdałowy
    Polewa czekoladowa
    150 g dżemu śliwkowego
    Odrobina soli
    Masło
    Bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Kakaowe ciasto z dżemem śliwkowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.

    Łączymy ze sobą cukier i żółtka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie gładka dodajemy powoli ciągle mieszając sztywną pianę ubitą z białek. Następnie dolewamy napój, olej, olejek zapachowy i kakao.
    Formę wielkości keksówki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Wlewamy połowę ciasta, układamy po długości dżem i przykrywamy kolejną warstwą ciasta.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C do godziny.
    Po upieczeniu dekorujemy polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować