Kakaowe babeczki z kremem śmietankowym

4.5 (164 ocen)

Kruche , maślane ciasto o smaku kakaowym i delikatne , mocno śmietankowe wnętrze . Temu połączeniu nie można się oprzeć :)

Składniki:

  • Na 24 babeczki:
    Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    250 g. margaryny ( 1 kostka)
    200 g. cukru pudru
    3 żółtka
    5 łyżek kakao
    Krem:
    1 duży budyń śmietankowy 64g.+ 750 ml mleka
    500 ml śmietanki 30 % dwa opakowania
    5 łyżek cukru pudru
    Dodatkowo:
    1/2 opakowania draży kakaowych
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Kakaowe babeczki z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy razem aż do uzyskania jednolitej , gładkiej masy .
    Zawijamy w folię spożywczą odstawiamy do zamrażalki na 30-40 min.
  • krem 2. Krem:Budyń gotujemy z mlekiem wg. przepisu na opakowaniu , odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , dodajemy chłodny budyń , ponownie chwilę miksujemy.
  • pred pieczeniem 3. Z ochłodzonego ciasta odrywamy po malutkim kawałku , rozpłaszczamy w dłoni , wykładamy foremki do babeczek.
    Pieczemy 20-25 min w 180st.
  • babeczki 4. Upieczone i ostudzone babeczki wypełniamy kremem śmietankowym , na środku każdej kładziemy 1 drażę.
    Odstawiamy do lodówki na 2-3 h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować