Kakaowa babka drożdżowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pokruszonych drożdży, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i odrobiny ciepłego mleka zrobić rozczyn. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło roztopić, wystudzić. Pozostały cukier utrzeć z żółtkami. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, żółtka z cukrem i mleko. Wyrabiać ciasto, dodając roztopione masło, aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
2.Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wtłoczyć je w ciasto. Oba ciasta przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok.1 godz.
3.Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem. Gdy ciasta podrosną wymieszać je delikatnie ze sobą i jabłkami. Przełożyć do natłuszczonej formy na babkę (o śr.24 cm) i całość ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Piec ok.40 minut w 180 st.Wystudzić
4.Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, syropem wiśniowym i odrobiną gorącej wody. Polać ostudzoną babkę, a wierzch obsypać płatkami migdałowymi.
Komentarze